Strudel z jabłkami

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka, Kuchnia niemiecka

Strudel z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ten deser jest zwykle kojarzony z Niemcami lub Austrią, ale w regionach Włoch, graniczących z tymi krajami, zdarzają się różne kulinarne wpływy (speck, kapusta kiszona i gulasz), które przeniknęły przez granice. Klasyczny strudel robi się z jabłkami, jednak można go też przygotować z innym nadzieniem – z wiśni, moreli, a nawet brzoskwiń – i jeść na ciepło lub zimno, jako deser lub podwieczorek. Zrobienie tradycyjnego ciasta na strudel jest możliwe, ale dosyć trudne i czasochłonne. O wiele łatwiej jest użyć ciasta filo, które można kupić w sklepach z orientalną żywnością.



Ciasto:

50 g niesolonego masła

4 arkusze ciasta filo, 32 x 37 cm (ok. 150 g)

cukier puder



Nadzienie:

800 g jabłek (antonówka, reneta)

3 łyżki rodzynek

100 g miałkiego cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

50 g niesolonego masła

1 pomarańcza

100 ml wody

duża garść bułki tartej

1 łyżeczka maku

Bita śmietana lub lody waniliowe do podania



Przygotowanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać rodzynki, cukier, cynamon i 50 g masła. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do jabłek. Wlać wodę i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć garnek z ognia, wsypać bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Stopić pozostałe 50 g masła i lekko przestudzić. Dużą blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć arkusz ciasta na blacie i z pomocą pędzla posmarować masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta i również posmarować go masłem. Tak samo postąpić z 2 pozostałymi arkuszami ciasta. Nadzienie podzielić na pół i rozłożyć wzdłuż przez środek przygotowanego ciasta. Zrolować, końce ciasta zawinąć do góry i uformować w kwiatki. Ułożyć na blasze. Posmarować resztą masła i posypać makiem. Wstawić do piekarnika. Piec 20 – 30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące (sprawdzać czy się nie przypala i ew. nieco zmniejszyć temperaturę piekarnika). Wyjąć strudle z piekarnika, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem, przekroić na połowy, rozłożyć na talerzyki i podawać z bitą śmietaną lub lodami.





© Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio





powrót

Podobne przepisy

Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.