Bożena Sikoń

Strudel jabłkowy


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 6)
trudność: łatwe

odsłon: 29056

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki (typ 450)

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

ok. 300 ml ciepłej wody

Nadzienie:

2,5 kg jabłek (Ligol lub Jona goret)

300 g cukru

cynamon

rodzynki

orzechy włoskie

 

Dodatki:

masło

bułka tarta

 

Do wykończenia:

sos waniliowy (angielski): 500 ml mleka, 150 g cukru, 1 laska wanilii, 8 żółtek

 

lody cynamonowe

chips jabłkowy

cukier puder

bita śmietanka 36 %

Przygotowanie:


Strudel:
Do dzieży miksera wsypać mąkę, sól i ¾ ilości wody. Wodę dolewać w miarę potrzeby, gdy ciasto jest zbyt twarde. Do wyrobionego ciasta wlać olej i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto uformować w kulę i odłożyć, aby odpoczęło i rozluźniło swoją strukturę. Aby powierzchnia ciasta nie wyschła posmarować obficie olejem. Następnie rozgnieść dłońmi na płaski placek i podnieść je układając na przedramieniach. Kilka obrotów ciasta z jednego przedramienia na drugie i umieścić placek na rozłożonym na stole obrusie obsypanym mąką. W dalszym ciągu rozciągać, do otrzymania bardzo cienkiej warstwy. Ciasto delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem i posypać bułką tartą w miejscu rozkładania jabłek.

Nadzienie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do miski z jabłkami wsypać cukier, cynamon, rodzynki i orzechy – (niekoniecznie). Dokładnie wymieszać. Wyciskając mocno sok układać na cieście ścisły wałek jabłek. Obciąć gruby brzeg ciasta i zwijać roladę przy pomocy obrusa, na którym leży ciasto. Zwinięty strudel posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w nagrzanym piecu do temperatury 200 stopni C do momentu zabarwienia ciasta do koloru beżowego. Jabłka w odpieczonym strudlu powinny zachować delikatne kawałki. Pokroić na porcje i popudrować. Podawać ciepły z sosem angielskim, lodami i bitą śmietanką.

Sos angielski:
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i zagęszczać do tzw. próby róży. Następnie sos przecedzić i podawać z porcją strudla.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.