Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Strudel jabłkowy

Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 6)

trudność: łatwe

Strudel jabłkowy
odsłon: 22864

składniki i przygotowanie:

Ciasto:
500 g mąki (typ 450)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
ok. 300 ml ciepłej wody

Nadzienie:
2,5 kg jabłek (Ligol lub Jona goret)
300 g cukru
cynamon
rodzynki
orzechy włoskie

Dodatki:
masło
bułka tarta

Do wykończenia:
sos waniliowy (angielski):
500 ml mleka
150 g cukru
1 laska wanilii
8 żółtek

lody cynamonowe
chips jabłkowy
cukier puder
bita śmietanka 36 %


Strudel:
Do dzieży miksera wsypać mąkę, sól i ¾ ilości wody. Wodę dolewać w miarę potrzeby, gdy ciasto jest zbyt twarde. Do wyrobionego ciasta wlać olej i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto uformować w kulę i odłożyć, aby odpoczęło i rozluźniło swoją strukturę. Aby powierzchnia ciasta nie wyschła posmarować obficie olejem. Następnie rozgnieść dłońmi na płaski placek i podnieść je układając na przedramieniach. Kilka obrotów ciasta z jednego przedramienia na drugie i umieścić placek na rozłożonym na stole obrusie obsypanym mąką. W dalszym ciągu rozciągać, do otrzymania bardzo cienkiej warstwy. Ciasto delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem i posypać bułką tartą w miejscu rozkładania jabłek.

Nadzienie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do miski z jabłkami wsypać cukier, cynamon, rodzynki i orzechy – (niekoniecznie). Dokładnie wymieszać. Wyciskając mocno sok układać na cieście ścisły wałek jabłek. Obciąć gruby brzeg ciasta i zwijać roladę przy pomocy obrusa, na którym leży ciasto. Zwinięty strudel posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w nagrzanym piecu do temperatury 200 stopni C do momentu zabarwienia ciasta do koloru beżowego. Jabłka w odpieczonym strudlu powinny zachować delikatne kawałki. Pokroić na porcje i popudrować. Podawać ciepły z sosem angielskim, lodami i bitą śmietanką.

Sos angielski:
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i zagęszczać do tzw. próby róży. Następnie sos przecedzić i podawać z porcją strudla.

© Bożena Sikoń

skomentuj przepis >>