Nigel Slater

Strudel jabłkowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Strudel jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

680 g obranych

wypestkowanych i pokrojonych jabłek

½ pomarańczy (sok i skórka)

100 g cukru

świeżo starta gałka muszkatołowa

do smaku

55 g sułtanek

6-8 płatów gotowego ciasta filo

55 g roztopionego i ostudzonego masła (plus masło do wysmarowania formy)

2 łyżki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz jabłka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, gałkę muszkatołową i sułtanki. Zamieszaj. Posmaruj każdy płat ciasta filo roztopionym masłem. Ułóż płaty ciasta jedno na drugim i umieść na papierze do pieczenia. Posyp wierzchni płat bułką tartą, a na środku połóż jabłka. Delikatnie zwiń ciasto niczym cygaro, pomagając sobie papierem do pieczenia. Ułóż strudel na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym masłem i piecz 30-40 minut aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.