Tomasz Deker

Strudel jabłkowy


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Strudel jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mąki pszennej

4 g cukru

szczypta soli

20 g jajek

20 g oleju

75 g zimnej wody

 

Nadzienie:

6 dużych jabłek

30 g bułki tartej

50 g orzechów włoskich

5 g cynamonu

30 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieść w mikserze i wyrób elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię, odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Na tak rozwałkowane ciasto nałóż jabłka wymieszane z bułką tartą, orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zwiń w strudel i na koniec posmaruj rozpuszczonym masłem.
Strudel piecz w temp. 180 stopni C około 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.