Anna Olson

Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym


Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

1 łyżka suszonych drożdży

2 łyżki rumu

3 szklanki mąki (330g)

2 łyżki cukru

6 jajek o temperaturze pokojowej

1 ½ szklanki masła o temperaturze pokojowej (340g)



Farsz

1/3 szklanki suszonych wiśni

1/3 szklanki suszonych moreli

1/3 szklanki suszonych żurawin

1/3 szklanki rodzynków

¼ szklanki wina lodowego

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/4 szklanki migdałów

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ szklanki masła o temperaturze pokojowej (115g)

3 łyżki miodu



Przygotowanie:

Do robota kuchennego zaopatrzonego w łopatkę wlać mleko i wsypać drożdże. Pozostawić na 5 minut, żeby się rozpuściły. Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem masła), mieszać przez 5 minut na najniższej prędkości. Zmienić łopatkę na mieszadło hakowe, wyrabiać przez 5 minut na średniej prędkości. Dodawać stopniowo masło, wyrabiać, aż zostanie całkowicie wchłonięte. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić na całą noc do lodówki.



Przygotować farsz: posiekać suszone wiśnie, morele i żurawiny, dodać rodzynki, wlać wino. Wymieszać, pozostawić na 20 minut, żeby owoce wchłonęły wino. Posiekać orzechy i migdały, podpiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dodać do bakalii, posypać cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszać. W drugiej misce rozetrzeć masło z miodem na puszystą masę. Dodać masę bakaliową, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek o grubości około centymetra i wymiarach 30 na 50cm. Wyłożyć połowę farszu i zwinąć. Wsunąć jeden koniec strucli w drugi, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem tak, żeby zwinięcie znalazło się pod spodem. Powtórzyć czynności z drugim kawałkiem ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Nożem naciąć wierzchy strucli, żeby nie popękały podczas pieczenia. Piec 40 do 45 minut. Wymieszać mleko z przesianym cukrem pudrem. Posmarować glazurą strucle i podawać.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.