Anna Olson

Strucla z orzechami i serem brie


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Strucla z orzechami i serem brie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

1¼ szklanki gorącej wody

100 g niesolonego stopionego masła

½ szklanki + 2 łyżki cukru

4 szklanki mąki chlebowej

½ łyżeczki soli



Wypełnienie:

1 szklanka śmietankowej ricotty

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

170 g sera brie

szczypta mielonego czarnego pieprzu

3 szklanki pokruszonych włoskich orzechów, lekko uprażonych



Dodatkowo:

200 g niesolonego stopionego masła

1½ szklanki suchej bułki tartej

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody, do posmarowania

1½ łyżki maku



Przygotowanie

Włóż wszystkie składniki ciasta do dzieży wolnostojącego miksera z mieszadłem łopatkowym. Włącz go na 2 min. na niskich obrotach, a następnie przełącz na średnie. Wyrabiaj masę 10 min., aż ciasto będzie bardzo elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw, by odpoczęło w temperaturze pokojowej co najmniej 1 godzinę.



Przygotuj wypełnienie:

Wymieszaj ricottę z czosnkiem i utrzyj energicznie z pokrojonym w kawałeczki serem brie. Wmieszaj pieprz i wstaw farsz do lodówki. Aby przygotować strucle, rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozłóż na blacie czysty obrus i posyp go mąką. Przekrój ciasto na 3 jednakowe kawałki. Oprószonymi mąką dłońmi rozpłaszcz pierwszy kawałek ciasta. Łagodnymi, równomiernymi ruchami rozciągaj ciasto, aż zrobi się z niego cieniutka kwadratowa płachta o wymiarach 40 x 60 cm. Posmaruj całą powierzchnię stopionym masłem i posyp ½ szklanki bułki tartej. Nałóż łyżką 1/3 przygotowanego wypełnienia wzdłuż krótszej krawędzi ciasta i posyp nałożone wypełnienie 1 szklanką pokruszonych orzechów włoskich. Odetnij nierówne brzegi. Delikatnie unieś krawędź ciasta z farszem razem z obrusem i pozwól ciastu zwijać się w rulon, powoli unosząc obrus. Sklej końce strucli, żeby farsz nie wypadał i przełóż ją na przygotowaną blachę. Posmaruj struclę jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp makiem. Powtórz opisane czynności z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta. Piecz strucle 18-25 minut, aż się zrumienią. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut przed pokrojeniem.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.