Janella  Purcell

Stir fry z ryżem, chińskimi kiełbaskami i gai lang


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Stir fry z ryżem, chińskimi kiełbaskami i gai lang
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka ryżu

ząbek czosnku

chili

2 jajka

łyżeczka posiekanego imbiru

łyżka posiekanej dymki

chińska kiełbasa

ćwierć filiżanki kolendry

2 łyżki prażonej szalotki

2 łyżki ziarna sezamu

75 g tempeh

pęczek gai lang

łyżeczka sosu hoi sin

gałązki kolendry

kawałek liścia bananowca

 

 

Przygotowanie:


Ryż gotujemy metodą absorpcji w filiżance wody. Na oleju w woku podsmażamy czosnek, chili i imbir. Dodajemy jajka. Smażymy przez minutę robiąc omlet. Wyjmujemy omlet z woka. Kiełbasę podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy gai lang, ryż, tempeh, dymki, szalotki i ziarno sezamu. Dokładamy omlet. Mieszamy wszystko. Wlewamy sos hoi sin. Podsmażamy przez minutę.
Na talerzu układamy liść bananowca i na nim kładziemy ryż. Posypujemy natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.