Janella  Purcell

Stir fry z krewetrkami i makaronem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Stir fry z krewetrkami i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

6 zielonych krewetek

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

4 rozgniecione ząbki czosnku

paczka makaronu soba

2 łyżki oliwy z oliwek

pół posiekanej cebuli

łyżeczka startego imbiru

2 rozgniecione ząbki czosnku

poszatkowana marchew

pół filiżanki namoczonych i pokrojonych grzybów shitake (bez nóżek)

groszek cukrowy

pokrojona czerwona papryka

2 łyżeczki tamari

pół łyżeczki oleju sezamowego

saszetka dashi

2 łyżki posiekanej natki kolendry



Przygotowanie

Krewetki oczyszczamy i smażymy w woku z oliwą, czosnkiem i solą. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę. Dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Smażymy przez 30 sekund. Dolewamy tamari i olej sezamowy. Wsypujemy dashi. Wrzucamy makaron, krewetki i natkę kolendry. Danie przybieramy prażonymi ziarnami sezamu, natką kolendry, posiekaną dymką i wodorostami nori.

powrót

Podobne przepisy

Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.