Stir fry z kolczocha i wołowiny

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Stir fry z kolczocha i wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g chudej wołowiny

pokrojonej w cienkie plastry

2 kolczochy

obrane

pokrojone w cienkie słupki

2 łyżki oleju roślinnego

4 dymki

pokrojone na kawałki o długości 5 cm

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1 łyżka cukru

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka wody

½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

3 gałązki kolendry

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać ½ łyżki cukru, pieprz i jedną łyżkę sosu rybnego. Włożyć wołowinę, marynować przez 10 minut. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, podsmażyć czosnek, żeby puścił aromat. Włożyć wołowinę, smażyć, mieszając przez minutę, następnie zdjąć z patelni i odłożyć. Mięso powinno być obsmażone z zewnątrz, lekko krwiste w środku. Na patelnię włożyć kolczocha, dodać pozostały sos rybny, cukier i łyżkę wody. Chwilę smażyć, mieszając, następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać dymkę, usmażoną wołowinę, smażyć, potrząsając patelnią, przez minutę. Wyłożyć na półmisek, udekorować gałązkami kolendry, podawać z sosem sojowym z chili.

powrót

Podobne przepisy

Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.