Stir fry z kolczocha i wołowiny

Stir fry z kolczocha i wołowiny
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 200 g chudej wołowiny
  • pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 kolczochy
  • obrane
  • pokrojone w cienkie słupki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 dymki
  • pokrojone na kawałki o długości 5 cm
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 gałązki kolendry
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać ½ łyżki cukru, pieprz i jedną łyżkę sosu rybnego. Włożyć wołowinę, marynować przez 10 minut. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, podsmażyć czosnek, żeby puścił aromat. Włożyć wołowinę, smażyć, mieszając przez minutę, następnie zdjąć z patelni i odłożyć. Mięso powinno być obsmażone z zewnątrz, lekko krwiste w środku. Na patelnię włożyć kolczocha, dodać pozostały sos rybny, cukier i łyżkę wody. Chwilę smażyć, mieszając, następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać dymkę, usmażoną wołowinę, smażyć, potrząsając patelnią, przez minutę. Wyłożyć na półmisek, udekorować gałązkami kolendry, podawać z sosem sojowym z chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA