Lucinda Scala  Quinn

Steki z tuńczyka z sosem miętowym


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Steki z tuńczyka z sosem miętowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

1½ szklanki listków mięty

1 szklanka natki pietruszki

3 łyżki świeżego soku z cytryny

1 łyżka octu z czerwonego wina

¼ do ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

sól

6 steków z tuńczyka (grubości 12 mm)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać grubo czosnek. Wyłożyć na niego miętę i natkę pietruszki. Siekać, aż się dobrze wymiesza. Przełożyć do niewielkiej miski, polać sokiem z cytryny i octem. Dodać oliwę, wymieszać na gęstą pastę. Odstawić. Rozgrzać dużą patelnię na silnym ogniu. Posypać dno obficie solą. Układać rybę. Smażyć 2-3 minuty po każdej stronie. Przełożyć rybę na półmisek, na wierzch nałożyć sos miętowy. Resztę sosu nałożyć z boku półmiska.

powrót

Podobne przepisy

Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.