Marieta  Marecka

Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki z tuńczyka

2 łyżki masła Lurpak Klasyczne

sól

pieprz

1 łyżka sosu teriyaki

 

Salsa:

½ dużego pęczka kolendry

1 papryczka chili

½ mango

½ papryki czerwonej

sól

pieprz

1 łyżeczka miodu

2-3 łyżki poszatkowanego cienkiego szczypiorku

oliwa

sok z limonki

listki rukoli

Przygotowanie:

Mango pokroić w cienkie paski, paprykę w małą kostkę, chili, kolendrę i szczypiorek poszatkować bardzo drobno. Pokrojone warzywa i owoce wymieszać z miodem, sokiem z limonki, oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.
Steki z tuńczyka, umyć i dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i posmarować sosem teriyaki.
Na patelni rozgrzać masło, usmażyć steki w zależności od grubości mięsa ryby, tak aby pozostały różowe w środku. Serwować z plackiem „gratin” z ziemniaków oraz salsą z rukoli i mango.

powrót

Podobne przepisy

Rosti ziemniaczane z rybą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szaszłyki z tuńczyka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.