Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Steki z sarniny

Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 polędwica z jelenia
oliwa
masło

Sos
sól, pieprz
55 g suszonych wiśni
sok z 1 pomarańczy
1 szalotka
100 ml porto
100 ml bulionu z dziczyzny, wołowego albo drobiowego
2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
½ łyżeczki musztardy dijońskiej

Przygotowanie
Namocz wiśnie przez godzinę w soku z pomarańczy. Pokrój polędwicę na steki o grubości 1,5 cm. Rozgrzej na patelni czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy i smaż steki po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na półmisek i trzymaj w cieple. Przygotuj sos na tej samej patelni: podsmaż drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Wlej porto i doprowadź płyn do wrzenia, zdejmując z dna mięsne resztki. Odparuj płyn, dodaj wiśnie z sokiem pomarańczowym i bulion. Zredukuj sos, dodaj galaretkę porzeczkową oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz brokułami lub fasolką szparagową.

© Sophie Grigson

skomentuj przepis >>