Sophie Grigson

Steki z sarniny


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Steki z sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 polędwica z jelenia

oliwa

masło

 

 

Przygotowanie:


Namocz wiśnie przez godzinę w soku z pomarańczy. Pokrój polędwicę na steki o grubości 1,5 cm. Rozgrzej na patelni czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy i smaż steki po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na półmisek i trzymaj w cieple. Przygotuj sos na tej samej patelni: podsmaż drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Wlej porto i doprowadź płyn do wrzenia, zdejmując z dna mięsne resztki. Odparuj płyn, dodaj wiśnie z sokiem pomarańczowym i bulion. Zredukuj sos, dodaj galaretkę porzeczkową oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz brokułami lub fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.