Sophie Grigson

Steki z sarniny

Sophie Grigson
Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Steki z sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 polędwica z jelenia
oliwa
masło

Przygotowanie:

Namocz wiśnie przez godzinę w soku z pomarańczy. Pokrój polędwicę na steki o grubości 1,5 cm. Rozgrzej na patelni czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy i smaż steki po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na półmisek i trzymaj w cieple. Przygotuj sos na tej samej patelni: podsmaż drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Wlej porto i doprowadź płyn do wrzenia, zdejmując z dna mięsne resztki. Odparuj płyn, dodaj wiśnie z sokiem pomarańczowym i bulion. Zredukuj sos, dodaj galaretkę porzeczkową oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz brokułami lub fasolką szparagową.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.