Sophie Grigson

Steki z sarniny


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Steki z sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 polędwica z jelenia

oliwa

masło

 

 

Przygotowanie:


Namocz wiśnie przez godzinę w soku z pomarańczy. Pokrój polędwicę na steki o grubości 1,5 cm. Rozgrzej na patelni czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy i smaż steki po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na półmisek i trzymaj w cieple. Przygotuj sos na tej samej patelni: podsmaż drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Wlej porto i doprowadź płyn do wrzenia, zdejmując z dna mięsne resztki. Odparuj płyn, dodaj wiśnie z sokiem pomarańczowym i bulion. Zredukuj sos, dodaj galaretkę porzeczkową oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz brokułami lub fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.