David Gaboriaud

Steki z grillowanymi warzywami i tortillą


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 195

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki z rostbefu

1 papryka czerwona podłużna

1 papryka żółta podłużna

1 cukinia

1 młody por

sałata dębowa

sól

pieprz

 

Dressing:

pół ananasa pokrojonego w kosteczkę

pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

pół papryki czerwonej

świeże liście mięty drobno posiekane

oliwa z oliwek

sok z połówki limonki

 

Tortilla:

mąka pszenna

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

kefir lub maślanka

Przygotowanie:

Tortille: wymieszaj wszystkie składniki, uformuj kulkę i odstaw na 30 min.
Następnie podziel ciasta na mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienkie
placki.
Placki podsmaż na suchej patelni z obu stron, aż się zrumienią. Zawiń placki w
folię aluminiową, by utrzymały ciepło.
Dressing: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, by smaki się przegryzły.
Na patelni grillowej zgrilluj papryki, cukinię oraz pora, dopraw solą i oliwą. Odstaw.
Na tej samej patelni mocno rozgrzanej zgrilluj steki z rostbefu z obu stron. Po usmażeniu odstaw steki na kilka minut, by „odpoczęły”.
Serwuj steki na desce razem z warzywami, dressingiem, sałatą oraz tortillami.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

ghende

postów: 2

29.09.2015 10:35

CYTUJ

mam ochotę na prawdziwego steka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.