Steki wołowe faszerowane serem pleśniowym

Steki wołowe faszerowane serem pleśniowym
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • kostka masła
  • 100 gramów sera Stilton
  • 4 grube steki wołowe (na przykład z polędwicy wołowej)
  • dwie łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło łączymy z rozdrobnionym serem pleśniowym. Doprawiamy łyżeczką lub dwiema łyżeczkami soli. Miksujemy. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z masy walec. Końce foli zawijamy w przeciwne strony. Powstaje rodzaj maślanej kiełbaski, którą przez godzinę schładzamy w lodówce. Po tym czasie kroimy walec na 8 krążków. Nacinamy każdy stek w połowie i faszerujemy jednym krążkiem maślano-serowej masy. Każdy kotlet związujemy sznurkiem wędliniarskim, żeby zachował kształt podczas obróbki cieplnej i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażamy steki na rozgrzanej na patelni oliwie przez 3 minuty z każdej strony. Następnie, przez 8 minut, zapiekamy je w piekarniku. Po tym czasie układamy na każdym steku krążek masła serowego. Wstawiamy brytfannę do piekarnika, żeby masło się rozpuściło i utworzył się z niego rodzaj sosu. I serwujemy steki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA