David Gaboriaud

Steki wieprzowe w sosie piwnym, makaron z palonym masłem i chipsy z szałwii


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 1176

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki wieprzowe

½ szklanki jasnego piwa

1 jabłko pokrojone w ósemki

zimne masło

½ czerwonej cebuli pokrojonej w talarki

kilka liści szałwii

125 g włoskiego makaronu casarecce

Sól

pieprz

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Podsmaż osolone steki wieprzowe na patelni kilka minut z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj plasterki jabłka i podsmażaj kilka minut.
Wlej piwo i za pomocą szpatułki wymieszaj jabłko i cebulę z „sokami” puszczone przez mięsa podczas smażenia na patelni. Gotuj kilka minut na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, ale zostanie trochę piwa. Dodaj 30 g zimnego masła i wymieszaj z piwem, aż powstanie aksamitny sos. Odstaw.
Gotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź.
Na patelni podsmażaj na maśle liście szałwii kilka minut, aż się zrobią chrupiące i masło uzyska brązowy kolor. Wymieszaj makaron z palonym masłem oraz liśćmi szałwii.
Podaj steki wieprzowy z sosem piwnym, jabłkami i cebulą. Obok serwuj porządną porcję makaronu z palonym masłem i liśćmi szałwii.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.