Delia  Smith

Steki w sosie pieprzowym


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Steki w sosie pieprzowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bulion wołowy

olej

masło

2 łyżki koniaku

steki wołowe

2 czubate łyżki gęstej śmietany

2 łyżki utłuczonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wlewamy bulion wołowy, a następnie czekamy aż połowa płynu odparuje. Na czystej patelni mocno rozgrzewamy olej z masłem i smażymy steki, aż dobrze się zrumienią z obu stron. Dodajemy dwie łyżki koniaku i pozwalamy, by trochę odparował, zanim wlejemy zagęszczony bulion. Dodajemy dwie czubate łyżki gęstej śmietany i dwie łyżeczki grubo utłuczonego, czarnego pieprzu. Gotujemy przez minutę. Steki podajemy na ogrzanych talerzach polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.