Delia  Smith

Steki po węgiersku


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Steki po węgiersku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżeczka oliwy z oliwek

papryka

3 szalotki

200 ml czerwonego wina

półtłusta śmietana

papryka w proszku

steki z rostbefu

czarny pieprz

grubo zmielony

 

 

Przygotowanie:


W łyżeczce oliwy z oliwek dusimy małą, drobno posiekaną paprykę i 3 szalotki, aż zmiękną. Wlewamy 200 mililitrów czerwonego wina i gotujemy przez minutę, aż część płynu odparuje i sos stanie się gęsty jak syrop. Dodajemy gęstą, półtłustą śmietanę, posypujemy papryką i mieszamy. Odtłuszczone steki z rostbefu – po ok. 20 dag na osobę – zbijamy pięścią, by je przypłaszczyć i zmiękczyć, a następnie przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem. Mięsa nie solimy, bo puści soki – solimy je po usmażeniu.
Patelnię zwilżamy łyżeczką oliwy i czekamy, aż będzie bardzo gorąca. Kładziemy mięso. Jeśli lubimy średnio wysmażone – smażymy je po 3 minuty na każdej stronie, Jeżeli krwiste – po 2 minuty, a jeśli dobrze wysmażone – po 4. Steki obracamy w połowie smażenia. Na gorących talerzach kładziemy steki – po jednym na osobę. Polewamy sosem i przybieramy rukwią wodną. Podajemy z chrupiącymi ziemniakami w mundurkach i z kruchą, zieloną sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Kriser

31.08.2011 12:46


Budapest

CYTUJ

Czy Pani Delia Smith, była kiedyś na Węgrzech ? Mam wielkie wątpliwości. Kuchnia węgierska ta stara, oparta jest na smalcu albo oleju słonecznikowym. Natomiast szalotka jest tak samo mało węgierska jak i jej zastosowanie w kuchni polskiej. No i na koniec jeszcze ta rukwia wodna :-))) To pewnie danie serwowane na Manhatanie , ale nie nad Dunajem.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.