Nadia G.

Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce z sosem teriyaki i purée ziemniaczanym z wasabi


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce z sosem teriyaki i purée ziemniaczanym z wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ziemniaki z wasabi:

3 duże ziemniaki, pokrojone na kawałki

1/3 szklanki mleka sojowego

1 łyżeczka wasabi

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu



Sos teriyaki:

¼ szklanki wina mirin

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego tamari o małej zawartości soli

1 łyżka miodu

3 zgniecione ząbki czosnku

obrany kawałek kłącza imbiru wielkości kciuka, pokrojony na plasterki



Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 steki z bardzo świeżego tuńczyka żółtopłetwego, o grubości około 2,5 cm

¼ szklanki świeżo utłuczonego czarnego pieprzu



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w 10-15 min, aż będą miękkie. Odlej wodę i przełóż ziemniaki do dużej miski. Dodaj mleko sojowe, wasabi, sól oraz pieprz i ugnieć na purée. Zagotuj w rondlu na średnim ogniu wino mirin, olej sezamowy, sos tamari, miód, czosnek i imbir, zmniejsz ogień i redukuj przez 5 min. Usuń czosnek i imbir. Na dużym ogniu rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Obtocz steki z tuńczyka w tłuczonym czarnym pieprzu. Połóż steki na patelni i podlej sosem teriyaki. Aby uzyskać steki średnio krwiste, smaż je po minucie z każdej strony. Pokrój tuńczyka w poprzek włókien, żeby mięso było delikatne. Podawaj z puree ziemniaczanym z wasabi i sosem.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.