Adam Chrząstowski

Stek z rostbefu z sosem z zielonego pieprzu


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 16577

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 steki z rostbefu 180 g każdy

1/3 szklanki zielonego pieprzu w zalewie

1 szalotka

½ butelki czerwonego wytrawnego wina

1/2 kostki masła

mąka

sól

olej

 

Przygotowanie:

Na lekko posmarowanej olejem patelni smaż nieposolone steki na niezbyt ostrym ogniu. Gdy osiągną odpowiednie wysmażenie, przełóż nie nakłuwając na deskę by odpoczęły. Na tej samej patelni zeszklij na łyżce masła posiekaną szalotkę i dodaj rozgniecione ziarna zielonego pieprzu. Dodaj wino i odparuj 80 % płynu. Masło pokrój w kostkę i obtocz w mące. Dodaj mieszając stopniowo po kawałku masła do sosu tak, by powstała emulsja. Podaj sos ze stekami.

powrót

skomentuj przepis

petes

postów: 1

17.01.2014 15:52

CYTUJ

z czym można to po
dać ? :P

Alimanek

postów: 2

13.02.2012 14:45

CYTUJ

Zrobiłem i potwierdzam, rewelacja!!! :)

beatahelena

postów: 4

22.01.2012 21:14

CYTUJ

Zrobiłam, REWELACJA !!!!!!!!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.