Anna Olson

Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki grubo posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

posiekane

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki musztardy diżońskiej

1 łyżka mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy extra vergine

2,25 kg stek z rostbefu (ok. 5 cm grubości)

gruboziarnista sól

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj cebulę, czosnek, ocet, musztardę i pieprz w malakserze na gładki sos. W czasie miksowania dodaj trochę oliwy i przelej marynatę na płytki półmisek. Ułóż w nim stek z rostbefu pokryj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny, obracając od czasu do czasu.
Rozgrzej gril. Usuń z mięsa większość marynaty i posyp z obu stron solą. Ułóż stek na grillu i przykryj pokrywą. Przypiecz z jednej strony przez 12 min, a następnie obróć o 90 stopni, żeby zrobiła się na nim grillowa kratka. Odwróć stek na drugą stronę i smaż mniej więcej tak samo długo, by otrzymać produkt średnio wysmażony (użyj termometru do mięsa – powinien wskazywać 57°C). Daj polędwicy odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem. Resztki marynaty można podgrzać i podać osobno oprócz salsy truskawkowej (przepis poniżej) lub omaścić nią gotowane ziemniaki.

powrót

Podobne przepisy

Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.