Roger Mooking

Stek z pieprzem syczuańskim, kremowy szpinak, słodkie ziemniaki i młoda cebula z grilla


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek z pieprzem syczuańskim, kremowy szpinak, słodkie ziemniaki i młoda cebula z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:

3 łyżki ziaren czarnego pieprzu

3 łyżki ziaren pieprzu syczuańskiego

2 łyżki suszonych nasion papai [opcjonalnie]

Stek z pieprzem syczuańskim:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim

4 kotlety, min. 200 g, o temp. pokojowej

1 łyżka oleju

sól

Słodkie ziemniaki

80 gramów roztopionego masła

drobno posiekany ząbek czosnku

łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego

3 łyżki brązowego cukru

4 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plastry

łyżka oleju

sól

 

Kremowy szpinak:

łyżeczka oleju

szalotka pokrojona w kostkę

1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego

180 gramów 35% śmietanki

łyżka musztardy dijońskiej rozmieszanej ze śmietanką

pęk liści szpinaku, bez łodyżek

2 łyżki posiekanego estragonu

sok z ½ cytryny

sól

Grillowane młode cebule:

2 pęczki młodych cebulek, bez korzeni

łyżka oleju

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:
Wsypać ziarna pieprzu czarnego do moździerza, zetrzeć. Dodać ziarna pieprzu syczuańskiego i nasiona papai, zetrzeć. Przesypać do pojemnika.

Stek z pieprzem syczuańskim:
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Rozgrzać żeliwną patelnię na dużym ogniu. Wetrzeć w kotlety mieszankę przypraw z pieprzem syczuańskim. Wlać olej na patelnię i posolić steki. Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, smażyć steki przez 2 minuty. Obrócić je i wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć patelnię, obrócić steki i odstawić. Zostawić na 10 minut przed podaniem.

Słodkie ziemniaki:
Rozgrzać grill. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Do małego rondla wsadzić masło, czosnek i starte ziarna pieprzu syczuańskiego. Postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować przez 2 minuty. Dodać brązowego cukru, gotować jeszcze przez 1–2 minuty, zamieszać i zdjąć z ognia. Obtoczyć słodkie ziemniaki w oleju i doprawić solą. Grillować ziemniaki z obu stron, do uzyskania śladów żeberek grilla. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować na ziemniakach maślano-czosnkową mieszankę. Piec przez 20-25 minut, aż do miękkości.

Kremowy szpinak:
Wlać olej na płytką patelnię i rozgrzać na dużym ogniu. Dodać szalotkę i paprykę, smażyć przez minutę.
Zmniejszyć temperaturę do średniej. Dodać mieszankę śmietanki i musztardy dijońskiej. Lekko zredukować, do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać szpinak i mieszać aż do lekkiego przywiędnięcia liści. Dodać estragon i sok z cytryny. Doprawić solą.

Grillowane młode cebule:
Rozgrzać grill. Obtoczyć cebule w oleju, przyprawić solą i pieprzem. Przez minutę smażyć na grillu. Obrócić i smażyć przez minutę, dopóki cebule nie zmiękną i lekko się zwęglą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Odsmażana fasola
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.