Stek z grillowanymi warzywami i jogurtem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek z grillowanymi warzywami i jogurtem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 steki z rostbefu (à 200 g)

2 łyżeczki suszonego oregano

sól, oliwa

4 małe cukinie

2 małe bakłażany

½ łyżeczki soli

1 duży pomidor

1 łyżka octu z czerwonego wina

4 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

duża szczypta soli

250 g gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka nasion kminu



Mieszanka przypraw:

2 łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka chilli w płatkach

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli



Przygotowanie:



1. Mięso położyć na talerzu, posypać oregano i solą, przykryć folią i odstawić do zamarynowania na 20 minut.

2. Przygotować warzywa: cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki 0,5 cm, grillować po kilka minut z obu stron, aż się przyrumienią, włożyć do miski i odstawić na bok do ostygnięcia. Posypać solą, dodać pomidor pokrojony w kostkę, polać octem i oliwą i wymieszać.

3. Przygotować jogurt: czosnek obrać i utrzeć z solą, dodać do jogurtu i wymieszać. Kmin uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu, wsypać do jogurtu i wymieszać.

4. Przygotować mieszankę przypraw: kmin uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu z resztą składników.

5. Mięso piec na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z obu stron. Odłożyć na 3 minuty, potem pokroić na kawałki.

6. Rozłożyć na talerzach porcje mięsa i warzyw, polać jogurtem, z boku nasypać po łyżeczce mieszanki przypraw i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.