Tobie  Puttock

Stek wołowy z rukolą i parmezanem


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Stek wołowy z rukolą i parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 steki wołowe w stylu bistecca fiorentina

oliwa z oliwek extra vergine

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

2 garstki młodej rukoli

kawałek parmezanu

pecorino Romano albo grana padano

dobrej jakości oliwa

1 cytryna

 

 

Przygotowanie:


Lekko posól oba steki i grilluj po 5 min z każdej strony, a następnie odłóż na deskę na 5 min. Pokrój mięso na paski ostrym nożem na około 5 kawałków, pokrop małą ilością oliwy z oliwek, posyp szczyptą soli morskiej i natrzyj mięso dłońmi. Rozłóż wołowinę na dwóch talerzach. Wrzuć rukolę do miski, przypraw najpierw niewielką ilością oliwy z oliwek, potem solą i pieprzem, a następnie obsyp listkami rukoli i wiórkami sera. Skrop oliwą i podawaj każdą porcję z połówką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.