Delia  Smith

Stek teriyaki


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Stek teriyaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata

2 łyżki stołowe sosu sojowego

4 łyżki stołowe słodkiego wina do gotowania mirin

2 łyżki wina ryżowego sake

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 łyżeczki świeżego, startego imbiru.

1 łyżeczka cukru



2 ząbki czosnku

4 cm kawałek japońskiej rzodkwi (daikon)

½ średnio ostrego, zielonego chilli



Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso na jak najdłużej – najlepiej na noc.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto 2 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i wyjmujemy, by później użyć ich do dekoracji. Ponownie rozgrzewamy olej i rzucamy na patelnię oczyszczone z kawałków imbiru steki. Początkowo smażymy je na dużym ogniu, po chwili zmniejszamy go na średni i smażymy mięso po 4 minuty z każdej strony, jeśli chcemy średnio wysmażone, po minucie krócej, jeżeli wolimy bardziej krwiste, lub po minucie dłużej – jeśli chcemy zjeść dobrze wysmażone. Rzodkiew i chilli ucieramy na drobnej tarce jarzynowej, starannie odciskamy nadmiar soków, formujemy w stożek, kładziemy na talerzyku i podajemy do mięsa. W połowie smażenia steki obracamy na drugą stronę. Na dwie minuty przed końcem smażenia na patelnię wlewamy marynatę – powinna odparować do gęstego sosu. Przed podaniem stek kroimy ostrym nożem na ukośne plasterki. Podajemy posypane uprażonym czosnkiem i japońskim pieprzem oraz przybrane cząstką cytryny i listkami rzeżuchy.





© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.