Jacques Pépin

Stek babci


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek babci
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 steki ze szpondra (po 180 gramów wagi i grubości 2 cm)

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki plus do skropienia gotowych steków

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka oliwy dobrej jakości

1 puszka (60 gramów) sardeli w oleju

2 łyżeczki posiekanego czosnku

2 łyżki zmielonej dymki

¼ szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Przed smażeniem natrzeć steki 1 łyżką soku z limety, posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać na dużym ogniu oliwę i olej z sardeli. Na gorącą patelnię wrzucić steki i smażyć po 1 ½ minuty z każdej strony na średnio wysmażony lub według upodobania. Filety sardeli rozgnieść z posiekanym czosnkiem. Gorące steki przełożyć i na kilka minut odstawić na bok. Tymczasem, do soków ze smażenia dodać pastę z sardeli i czosnku oraz zmieloną dymkę. Podsmażać przez 30 sekund. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 sekund. Polać steki, skropić resztą soku z limonki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.