Rick Stein

Starry gazey pie


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Atlantyk zimą i hiszpańska fiesta (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Starry gazey pie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło

cebula

filety z ryby (dorsz

czarniak

żabnica)

natka pietruszki

suszone zioła (np. tymianek

oregano)

6 świeżych liści laurowych

sok z cytryny

ziemniaki

mleko

masło

jajka

ciasto francuskie

ser parmezan lub cheddar

małe rybki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i grubo posiekać. Filety z ryby pokroić na małe kawałki. Posiekać natkę pietruszki. W brytfance stopić masło, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Włożyć rybę, posypać natką i suszonymi ziołami, doprawić solą i pieprzem, wrzucić liście laurowe i wszystko wymieszać. Obficie polać sokiem cytrynowym. Odcedzić ziemniaki i utłuc z mlekiem i masłem na puree. Przełożyć puree do brytfanki i wszystko delikatnie wymieszać. Obrać i posiekać jajka, obficie posypać po wierzchu ziemniaków. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przenieść na brytfankę, zwisające brzegi podwinąć i wetknąć do środka brytfanki. Posypać po wierzchu ciasta drobno startym Parmezanem albo Cheddarem. Małe rybki przekroić na pół. Naciąć ciasto w kilku miejscach i wsunąć w otwory głowy i ogony rybek, tak by wyglądały jak pluskające się w morzu. Wstawić brytfankę do gorącego piekarnika (ok. 200-210°C) i piec ok. 20 minut. Pokroić na porcje i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.