Rick Stein

Starry gazey pie


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Atlantyk zimą i hiszpańska fiesta (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Starry gazey pie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło

cebula

filety z ryby (dorsz

czarniak

żabnica)

natka pietruszki

suszone zioła (np. tymianek

oregano)

6 świeżych liści laurowych

sok z cytryny

ziemniaki

mleko

masło

jajka

ciasto francuskie

ser parmezan lub cheddar

małe rybki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i grubo posiekać. Filety z ryby pokroić na małe kawałki. Posiekać natkę pietruszki. W brytfance stopić masło, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Włożyć rybę, posypać natką i suszonymi ziołami, doprawić solą i pieprzem, wrzucić liście laurowe i wszystko wymieszać. Obficie polać sokiem cytrynowym. Odcedzić ziemniaki i utłuc z mlekiem i masłem na puree. Przełożyć puree do brytfanki i wszystko delikatnie wymieszać. Obrać i posiekać jajka, obficie posypać po wierzchu ziemniaków. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przenieść na brytfankę, zwisające brzegi podwinąć i wetknąć do środka brytfanki. Posypać po wierzchu ciasta drobno startym Parmezanem albo Cheddarem. Małe rybki przekroić na pół. Naciąć ciasto w kilku miejscach i wsunąć w otwory głowy i ogony rybek, tak by wyglądały jak pluskające się w morzu. Wstawić brytfankę do gorącego piekarnika (ok. 200-210°C) i piec ok. 20 minut. Pokroić na porcje i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.