Staropolski bigos

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Staropolski bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie mięsa i wędliny

10 dag boczku wędzonego

10 dag kiełbasy żywieckiej

10 dag kiełbasy myśliwskiej

10 dag kiełbasy podwawelskiej

10 dag szynki wieprzowej

10 dag szynki wołowej

10 dag piersi z gęsi

Przygotowanie grzybów

2 dag borowików suszonych

500 ml wywaru warzywnego

Gotowanie bigosu

80 dag kapusty kiszonej

5 dag smalcu

10 dag śliwki suszonej

Przygotowanie:

Boczek, kiełbasy i mięso kroimy w kostkę. Rozpuszczamy smalec i podsmażamy boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy do smażenia kiełbasy oraz mięsa. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Grzyby moczymy w wywarze. Wszystko razem gotujemy ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy śliwki suszone i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.