Gosia  Molska

Staropolska zupa chrzanowa


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Staropolska zupa chrzanowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g białej kiełbasy

200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)

mała cebula

2-3 ząbki czosnku

listek laurowy

3-5 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu

6-7 szklanek wody

sól

150 g tartego chrzanu

2 łyżki wiórków chrzanowych

łyżeczka soku z cytryny

2 surowe żółtka

szklanka gęstej śmietany

100 g różnych pieczonych mięs

4 jajka na twardo

Przygotowanie:

Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito. W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę. Włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu. Lekko podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo.

powrót

skomentuj przepis

#wfdfgdfdh

06.04.2012 13:37


fwrfx

CYTUJ

mniam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.