Jacques Reymond

Stamp and go


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Stamp and go
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Są to tradycyjne jamajskie placuszki z ryby. Klienci, żeby zwrócić na siebie uwagę sprzedawcy, tupali nogami (ang. stamp), a jeśli nadal musieli czekać na obsługę, szli sobie (ang. go). Stąd nazwa potrawy.



Składniki

1 kg solonego dorsza

½ kg mąki z proszkiem do pieczenia

2-3 drobno posiekane dymki

1 drobno posiekany ząbek czosnku

½ drobno posiekanej czerwonej papryki

½ drobno posiekanej zielonej papryki

2 gałązki tymianku (do smaku)

½ łyżeczki mieszanych ziół

500 ml zimnej wody

czarny pieprz

oliwa z oliwek do smażenia

½ chili



Przygotowanie

Umyć rybę i kilkakrotnie zagotować w dużej ilości wody (za każdym razem zmieniając wodę), aby pozbyć się nadmiaru soli. Usunąć ości i rozdrobnić rybę. Zagnieść masło z mąką. Dodać rybę, dymki, czosnek, paprykę, tymianek i mieszankę ziół. Zrobić dołek w środku i wlać wodę, dokładnie wymieszać. Dodać czarny pieprz, odstawić do lodówki na 5-10 minut. Rozgrzać oliwę na patelni. Nakładać masę dużą łyżką, formując średniej wielkości placuszki, grube na ok.1-2 cm, o średnicy ok. 10 cm. Smażyć na złoto po obu stronach.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.