Claire Robinson

Śródziemnomorski kuskus


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne

Śródziemnomorski kuskus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 suszonych moreli

2 miarki bulionu niskosodowego

12 oliwek Kalamata (bez pestek)

½ miarki młodej szalotki (3 sztuki)

półtorej miarki kuskusu*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Morele kroimy na drobne kawałeczki. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem, w razie potrzeby doprawiamy solą i zagotowujemy. Kroimy oliwki i szalotkę (łącznie z zielonymi częściami warzywa). Kuskus przesypujemy do naczynia i zalewamy zagotowanym „morelowym” bulionem. Dodajemy pozostałe składniki. Naczynie przykrywamy folią spożywczą na kilka minut. Przed podaniem delikatnie mieszamy całość widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.