Claire Robinson

Śródziemnomorski kuskus


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne

Śródziemnomorski kuskus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 suszonych moreli

2 miarki bulionu niskosodowego

12 oliwek Kalamata (bez pestek)

½ miarki młodej szalotki (3 sztuki)

półtorej miarki kuskusu*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Morele kroimy na drobne kawałeczki. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem, w razie potrzeby doprawiamy solą i zagotowujemy. Kroimy oliwki i szalotkę (łącznie z zielonymi częściami warzywa). Kuskus przesypujemy do naczynia i zalewamy zagotowanym „morelowym” bulionem. Dodajemy pozostałe składniki. Naczynie przykrywamy folią spożywczą na kilka minut. Przed podaniem delikatnie mieszamy całość widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.