Spring rolls

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Spring rolls
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

małe opakowanie makaronu fasolowego (wermiszelu)

pół filiżanki twardego tofu pokrojonego „w zapałkę”

po łyżce tamari i kecap manis

8-10 arkuszy papieru ryżowego

płat nori pokrojony w paski

starta marchewka

pokrojony w paski ogórek

pokrojone w paski awokado

4 posiekane dymki

po pół filiżanki mięty i kolendry

1/3 filiżanki tamari

łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kiedy zmięknie, odcedzić. Tofu włożyć do rondelka, dodać tamari, kecap manis i odrobinę wody. Gotować, aż tofu zrobi się lepkie i chrupiące. Nie mieszać, a jedynie odwrócić raz, czy dwa. Zanurzyć arkusz papieru ryżowego we wrzątku i położyć na płaskiej powierzchni. Na papierze ułożyć paski nori, trochę marchewki, paski ogórka i awokado. Wszystko przykryć kawałkami tofu i odrobiną makaronu. Posypać dymką, kolendrą i miętą. Zwinąć.
Z tamari i oleju sezamowego przygotować sos do zamaczania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.