Marieta  Marecka

Spring rolls z trzema farszami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Spring rolls z trzema farszami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

papier ryżowy 9 arkuszy

 

Farsz I:

½ kubka ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki poszatkowanej świeżej mięty

2 łyżki poszatkowanej świeżej natki pietruszki

1 łyżka poszatkowanego koperku

½ pokrojonej w kostkę czerwonej papryki

½ pęczka szczypiorku

1 pepperoni

sok z ¼ cytryny

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Farsz II:

1 wędzona pierś z kurczaka

3 łyżki kukurydzy

3 plastry ananasa

1 łyżeczka pieprzu cayenne

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

2-3 liście sałaty rzymskiej

 

Farsz III:

300 g świeżego łososia

2 łyżki sosu teriyaki

2 łyżki sezamu

1 marchew

kilka listków kolendry

1 mała świeża chili

½ awokado

sok z cytryny

roszponka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Farsz I: Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryką, szczypiorkiem, drobno poszatkowaną pepperoni, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do przegryzienia.
Farsz II: Pierś z kurczaka i świeży ananas kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i przyprawiamy do smaku. Sałatę rzymską kroimy w paski i odkładamy.
Farsz III: Filet z łososia nacieramy sosem teriyaki i smażmy na rozgrzanej patelni na papierze do pieczenia ok. 3 minut z każdej strony, na koniec obsypujemy całość sezamem i ściągamy do przestudzenia. Marchew kroimy w cienką zapałkę, awokado w plastry, a chili drobno szatkujemy.

Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Jak zmięknie i będzie elastyczny,, rozkładamy go na desce i układamy na nim 2 łyżki farszu I. Rolujemy na kształt sajgonek. Postępujemy tak, aż skończymy farsz I.
Na kolejny arkusz papieru nakładamy kilka pasków sałaty rzymskiej a na nią sałatkę z kurczakiem, zwijamy.
Sajgonki z łososiem przygotowujemy następująco: Na namoczony papier ryżowy okładamy kilka listków roszponki, kolendry, oraz 2 -3 paski awokado, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy lekko solą i pieprzem oraz chili. Na to rozdzielamy na części zgrillowanego łososia, układamy kolka pasków marchewki i ściśle zwijamy całość.
Gotowe spring Rolls układamy w plastikowych pojemnikach i zabieramy na wycieczkę.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.