Agnieszka Kręglicka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ośmiornica cała 2 - 4 kg

biały ocet winny - 0,5 szklanki

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liście laurowe

 

Przygotowanie:

Obciąć głowę rozmrożonej uprzednio ośmiornicy, tak aby nie naruszyć nóg. Z
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.