Agnieszka Kręglicka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ośmiornica cała 2 - 4 kg

biały ocet winny - 0,5 szklanki

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liście laurowe

 

Przygotowanie:

Obciąć głowę rozmrożonej uprzednio ośmiornicy, tak aby nie naruszyć nóg. Z
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.

powrót

Podobne przepisy

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.