Agnieszka Kręglicka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sprawienie i pieczenie ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ośmiornica cała 2 - 4 kg

biały ocet winny - 0,5 szklanki

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liście laurowe

 

Przygotowanie:

Obciąć głowę rozmrożonej uprzednio ośmiornicy, tak aby nie naruszyć nóg. Z
tułowia wyjąć tzw. dziób. Z głowy wykroić pas mięsa wraz z oczami, oraz
zdjąć wierzchnią błonę tzw. czepek. Oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć
do naczynia do pieczenia i zalać białym octem winnym, posypać pieprzem,
zielem angielskim i kilkoma listkami laurowymi. Piec w temp. 200 stopni C przez ok.
1,5 godz., sprawdzić nakłuwając szpikulcem, czy jest miękka i czy nie
wypływa z niej woda.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.