Paul Merret

Spienione karmelki „plaster miodu”


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Spienione karmelki „plaster miodu”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukru demerara

250 g cukru kryształu

2 łyżki wody

4 łyżki złocistego syropu

75 g masła

60 g płynnej glukozy

2 łyżki proszku do pieczenia

200 g mlecznej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć głęboką blachę papierem do pieczenia. Umieścić w rondlu cukier, wodę, syrop, masło i glukozę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać proszek do pieczenia i błyskawicznie wymieszać trzepaczką. Wylać masę na blachę i odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć zastygnięty karmel na blat i z pomocą wałka pokruszyć na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w żaroodpornej misce i stopić na parze. Zanurzać karmelki w stopionej czekoladzie i zajadać.

powrót

Podobne przepisy

Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.