Paul Merret

Spienione karmelki „plaster miodu”


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Spienione karmelki „plaster miodu”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukru demerara

250 g cukru kryształu

2 łyżki wody

4 łyżki złocistego syropu

75 g masła

60 g płynnej glukozy

2 łyżki proszku do pieczenia

200 g mlecznej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć głęboką blachę papierem do pieczenia. Umieścić w rondlu cukier, wodę, syrop, masło i glukozę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać proszek do pieczenia i błyskawicznie wymieszać trzepaczką. Wylać masę na blachę i odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć zastygnięty karmel na blat i z pomocą wałka pokruszyć na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w żaroodpornej misce i stopić na parze. Zanurzać karmelki w stopionej czekoladzie i zajadać.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.