Specjalny sos Lucindy

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Specjalny sos Lucindy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki oleju szafranowego

1,2 kg słodkiej cebuli

½ szklanki musztardy w proszku

1 łyżka soli

1 łyżeczka kurkumy

⅓ szklanki octu z cydru

1 szklanka jasnego piwa



Przygotowanie:

Rozgrzewamy na ostrym ogniu dużą patelnię. Wlewamy olej szafranowy. Kolistym ruchem rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy cebulę do miękkości, często mieszając, około 30 minut. Dodajemy musztardę w proszku, sól i kurkumę. Cały czas mieszając, podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy ocet z cydru. Zwiększamy ogień. Wlewamy piwo i często mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: musztardę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.