Agnieszka Kręglicka

Spatzle


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

Spatzle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kluski

500 g mąki

5 jaj

sól

250 ml wody

Okrasa

surowy wędzony bekon lub wędzona surowa szynka

tarty grujer

cebula pokrojona w plasterki

masło

 

Przygotowanie:

Do malaksera wsypać mąkę, dodać jaja i mieszać intensywnie, dodając powoli ok. 250 ml wody. Na dobrze wyrobionym cieście mogą się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zagotować wodę w dużym garnku. Deskę do krojenia zanurzyć we wrzątku, rozsmarować na niej warstwę płynnego ciasta i zgarniać nożem do wody nieduże kluski. Ostrożnie, bo kluski bardzo rosną w czasie gotowania. Nóż zanurzać w wodzie, by kluski łatwiej spadały. Gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić, odsączyć, ewentualnie przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą. Zamiast grujera można na gorących kluskach ułożyć plasterki intensywnie pachnącego limburgera lub romadoura.

powrót

Podobne przepisy

Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.