Spanakopitta

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska

Spanakopitta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

1 pęczek dymki

1 kg szpinaku

2 łyżki posiekanej natki

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

100 g sera feta

2 jajka

110 g masła

8-10 arkuszy ciasta filo

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Dymkę oczyścić i drobno posiekać. Szpinak umyć, osączyć, usunąć ogonki liściowe i posiekać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić dymkę i mieszając smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać szpinak, wymieszać i smażyć, aż zwiędnie. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodać natkę, gałkę muszkatołową, pokruszoną fetę i lekko ubite jajka. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Stopić masło w małym rondelku i przy pomocy pędzelka posmarować dno blaszki lub formy do zapiekania. Ułożyć 4-5 warstw ciasta filo, smarując każdą z nich masłem. Wyłożyć nadzienie ze szpinaku na ciasto i przykryć pozostałymi arkuszami ciasta, każdy z nich smarując masłem. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać jeszcze 5 minut, aż wierzch się zrumieni. Pokroić na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.