Spanakopita

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Spanakopita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek szpinaku (ok. 320 g)

2 łodyżki posiekanego koperku i dymki

4 pokrojone zielone szalotki

300 g fety

100 g ricotty

40 g (1/2 szklanki) drobno startego sera (kefalograviery

parmezanu lub pecorino)

5 jajek

2 łyżki bułki tartej

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

60 ml oliwy z oliwek

roztopione masło lub oliwa z oliwek do polania

375 g ciasta filo (nie mrożonego)

185 g roztopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Najpierw kroimy szpinak, dymkę i koperek. Bierzemy ciasto fillo i smarujemy każdą warstwę masłem. Pół paczki ciasta dajemy na spód formy, resztę na wierzch. Rozgniatamy fetę. Dorzucamy kilka łyżek pecorino. Dodajemy ricottę i jajka. Posypujemy gałką muszkatołową i dorzucamy trochę bułki tartej. Dodajemy pieprzu i oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną zieleninę i wszystko mieszamy. Następnie wykładamy masę na blachę z ciastem. Kładziemy wierzchnie warstwy ciasta, smarując każdą masłem. Odcinamy nadmiar ciasta i zawijamy brzegi do środka. Nacinamy wierzch w romby i spryskujemy wodą.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.