Janella  Purcell

Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

średni kalmar

kilka pomidorków koktajlowych

200 g spaghettini

150 ml białego wina

2 filety anchois

2 gałązki tymianku

pół filiżanki natki pietruszki

150 ml oliwy z oliwek

pokrojony ząbek czosnku

chili

sól i pieprz

2 kromki chleba

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy i kroimy kalmara. Siekamy pietruszkę. Chleb łamiemy na kawałki i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek i chili. Dodajemy pokrojonego kalmara. Smażymy przez minutę. Następnie zmniejszamy płomień i dokładamy anchois. Kiedy filety się roztopią dolewamy wino i odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Dodajemy pomidorki i sporo pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy na talerz i posypujemy zrumienionym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Kluski pomidorowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.