Antonio  Carluccio

Spaghetti z ośmiornicą i skorpeną


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sycylia (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z ośmiornicą i skorpeną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeża ośmiornica

świeża skorpena (można użyć także innej ryby

np. barweny)

oliwa

czosnek

białe wino

pomidory

chili

natka pietruszki

sól

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy ząbek czosnku. Kiedy czosnek zaczyna się smażyć, dorzucamy trochę drobno pokrojonych pomidorów. Teraz do środka wkładamy starannie oczyszczoną rybę (uwaga, kolce skorpeny są trujące!) i ośmiornicę. Wlewamy wino. Doprawiamy odrobiną chili i natką pietruszki. Garnek przykrywamy i zostawiamy na ogniu na pół godziny. Po pół godzinie z sosu wyjmujemy rybę oraz ośmiornicę, aby je pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso wkładamy z powrotem do garnka. Teraz możemy wymieszać i posolić sos. Jeśli zauważymy, że sos odparował, należy dolać jeszcze trochę wina. Ponownie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Sos musi się gotować przez następne dziesięć minut. W tym czasie możemy ugotować spaghetti. Gotowy makaron wsypujemy do garnka z sosem i mieszamy. Wyłożone na talerze porcje posypujemy świeżą natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.