Antonio  Carluccio

Spaghetti z ośmiornicą i skorpeną


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sycylia (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z ośmiornicą i skorpeną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeża ośmiornica

świeża skorpena (można użyć także innej ryby

np. barweny)

oliwa

czosnek

białe wino

pomidory

chili

natka pietruszki

sól

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy ząbek czosnku. Kiedy czosnek zaczyna się smażyć, dorzucamy trochę drobno pokrojonych pomidorów. Teraz do środka wkładamy starannie oczyszczoną rybę (uwaga, kolce skorpeny są trujące!) i ośmiornicę. Wlewamy wino. Doprawiamy odrobiną chili i natką pietruszki. Garnek przykrywamy i zostawiamy na ogniu na pół godziny. Po pół godzinie z sosu wyjmujemy rybę oraz ośmiornicę, aby je pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso wkładamy z powrotem do garnka. Teraz możemy wymieszać i posolić sos. Jeśli zauważymy, że sos odparował, należy dolać jeszcze trochę wina. Ponownie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Sos musi się gotować przez następne dziesięć minut. W tym czasie możemy ugotować spaghetti. Gotowy makaron wsypujemy do garnka z sosem i mieszamy. Wyłożone na talerze porcje posypujemy świeżą natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.