David Gaboriaud

Spaghetti z langustynkami w sosie pomidorowym


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza

odsłon: 66

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g makaronu

500 g pomidorów (najlepiej do sosu będą pasować mięsiste pomidory np. odmiana lima)

pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 szklanka białego wytrawnego wina

6 sztuk świeżych langustynek

kilka liści świeżej bazylii

kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę i podsmaż całość kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia, aby odparować alkohol, i gotuj parę minut do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Langustynki ułóż na sosie i przykryj pokrywką. Całość duś na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W miedzy czasie ugotuj makaron na al dente. Odcedź i przełóż na talerze.
Makaron polej częściowo sosem i ułóż na nim langustynki. Pozostałą część sosu polej obok makaronu.
Całość udekoruj listkami świeżej bazylii oraz pomidorkami cherry pokrojonymi na pół.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.