Anne Burrell

Spaghetti z klopsikami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti z klopsikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos marinara:

oliwa extra vergine

150g pancetty pokrojonej w kostkę

1 duża cebula pokrojona w kosteczkę

sól

2 duże ząbki czosnku bez łupinek, posiekane

2 puszki (po 400g) włoskich podłużnych pomidorów



Klopsiki:

oliwa extra vergine

1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę

sól

2 ząbki czosnku bez łupin, posiekane

szczypta suszonej chili w płatkach

300g mielonej wołowiny

300g mielonej cielęciny

300g mielonej wieprzowiny

2 duże jajka

1 szklanka tartego parmezanu

¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki

1 szklanka bułki tartej

½ szklanki wody



Sos marinara:

Do dużego rondla wlej oliwę i podsmaż pancettę na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodaj cebulę, posól i wymieszaj. Smaż 6-7 minut, często mieszając. Cebula powinna być miękka i pachnąca, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.

Przetrzyj pomidory do miski przez sito albo młynek z korbką. Dodaj przetarte pomidory do rondla, wlej 1 puszkę wody i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu i próbując. Dopraw do smaku.



Klopsiki:

Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż na średnim ogniu. Posól i smaż często mieszając przez 5-7 minut. Cebula powinna być miękka i aromatyczna, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz chili i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i przestudź.

W dużej misce zmieszaj wszystkie gatunki mięsa, jajka, parmezan, natkę i bułkę tartą. Wymieszaj rękami. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz sporo soli i jeszcze raz wymieszaj. Dolej wodę i wymieszaj ostatni raz. Ulep małego płaskiego burgera i usmaż, żeby spróbować, czy mięso jest dobrze doprawione. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Utocz z mięsa kulki wielkości piłeczki do golfa. Na dużą patelnię wlej oliwę i rozgrzej na średnim ogniu. Usmaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano. Rozłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.

Ugotuj 500 g spaghetti al dente i podgrzej sos marinara. Połowę sosu przełóż do rondla, włóż do niego gorące klopsiki i podgrzewaj na małym ogniu. Do reszty sosu włóż odcedzony makaron i starannie wymieszaj. Gotuj 1-2 minuty, a następnie dodaj sos z klopsikami. Podawaj z parmezanem.



© Anne Burrell

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.