Spaghetti po bolońsku

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti po bolońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę

1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę

120 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę (do wyboru)

475 g mielonej wołowiny lub wołowiny wymieszanej pół na pół z wieprzowiną

gruba sól

½ szklanki czerwonego lub białego wina

840 g puszka najlepszej jakości pomidorów, zmiksowanych

½ szklanki śmietany lub mleka

świeżo mielony pieprz czarny

¼ łyżeczki roztartej czerwonej papryki chili w płatkach

475 g spaghetti lub innego makaronu

½ łyżki masła

½ szklanki świeżo startego parmezanu



Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu. Wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Podsmażamy na małym ogniu do lekkiego zrumienienia przez około 12 minut. Wrzucamy pancettę i wołowinę. Zrumieniamy, rozdzielając mięso na małe kawałki i smażymy 10 do 15 minut. Odlewamy większość tłuszczu. Dorzucamy 1 łyżeczkę soli. Wlewamy wino do mieszaniny z wołowiną, żeby zdeglasować patelnię. Mieszając, zeskrobujemy przywarte kawałki mięsa z dna patelni. Gotujemy około 2 minut, aż prawie całe wino wyparuje. Przelewamy pomidory. Dokładamy śmietanę. Doprawiamy pieprzem i płatkami chili. Dusimy na małym ogniu około 40 minut, aż sos zgęstniej. Zaczynamy gotować makaron na 10 minut przez końcem gotowania sosu. Doprowadzamy do wrzenia duży garnek wody. Solimy obficie. Wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente około 8 minut. Odcedzamy.

powrót

Podobne przepisy

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Trattoria Bagatto

postów: 4

02.11.2014 10:23

CYTUJ

trattoria bagatto lublin

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.