Delia  Smith

Spaghetti carbonara


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spaghetti

10 dag pancetty lub wędzonego bekonu

1 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek do smażenia

2 duże jajka

2 żółtka

4 łyżki stołowe creme fraiche

4 łyżki stołowe tartego sera Pecorino Romano (lub innego ostrego)

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotujemy 8 – 10 min w dużej ilości osolonego wrzątku. Pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Do miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy creme fraiche i starty ser. Wszystko razem mieszamy. Odcedzamy spaghetti, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos carbonara oraz usmażoną pancettę i starannie mieszamy, by wysoka temperatura makaronu ugotowała sos.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.