Anne Burrell

Spaghetti bolognese


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża albo 2 małe cebule

pokrojone w kostkę

2 duże marchewki

pokrojone w kostkę

3 łodygi selera naciowego

pokrojone na kawałki

4 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

sól

1,3 kg mielonego udźca wołowego

2 szklanki koncentratu pomidorowego

3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

woda

3 liście laurowe

1 pęczek tymianku

związany białym sznurkiem

500 g spaghetti

½ szklanki tartego parmezanu

oliwa extra vergine do podania

 

 

Przygotowanie:


Zmiel w malakserze cebulę, marchewkę, seler i czosnek na ziarniste puree. Postaw duży rondel na średnim ogniu i rozgrzej w nim tyle oliwy, żeby przykryła dno. Dodaj puree warzywne i obficie dopraw je solą. Smaż często mieszając, aż woda odparuje, a warzywa ładnie się zrumienią, przez 15-20 minut. Cierpliwości, dzięki temu danie zyska wspaniały aromat. Dodaj mieloną wołowinę i dopraw ją garścią soli. ZRUMIEŃ WOŁOWINĘ! Rumiane jedzenie to marzenie. Nie idź na skróty. Smaż kolejne 15-20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż mieszając, aż się zrumieni, przez 4-5 minut. Dolej wino. Duś, aż płyn zredukuje się o połowę, przez kolejne 4-5 minut. Zalej mięso wodą tak, żeby sięgała 2,5 cm ponad zawartość rondla. Dodaj liście laurowe oraz tymianek i delikatnie przemieszaj, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos do wrzenia i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W miarę odparowywania wody, dolewaj po 2-3 szklanki. Nie obawiaj się, że sos będzie za rzadki – zawsze można go odparować. Trzeba cały czas dolewać wodę i redukować. W tym czasie sos nabiera aromatu. Jeśli wlejesz na początku za dużo wody, zrobisz sos z gotowanym mielonym mięsem zamiast gęstego mięsnego sosu o bogatym smaku. Mieszaj i PRÓBUJ od czasu do czasu. Posól, jeśli trzeba. Duś sos przez 3,5-4 godziny. Na 30 minut przed końcem zagotuj duży garnek wrzątku na spaghetti. Wodę na makaron trzeba KONIECZNIE dobrze posolić. Jak ocean! SPRÓBUJ! Jeśli makaron będzie niedosolony, sos może być wspaniały, a smak dania i tak będzie mdły. Kiedy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i gotuj 1 minutę krócej niż zalecono na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody, w której gotował się makaron. W czasie, gdy makaron się gotuje, odłóż połowę sosu do miski i odstaw na bok. Odsącz makaron ugotowany al dente i wymieszaj z sosem pozostałym w rondlu. Jeśli trzeba, dodaj trochę sosu z miski, żeby danie miało odpowiednie proporcje. Wlej do rondla zachowaną wodę i gotuj sos z makaronem na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, posyp sos garścią parmezanu i polej dobrą oliwą extra vergine. Energicznie wszystko przemieszaj. Serwuj porcje w miskach albo wszystko w jednej dużej misie. Posyp resztą parmezanu i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.