Spaghetti bolognese

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Spaghetti bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 kg mielonego mięsa

sól i pieprz

masło

oliwa z oliwek

trochę pietruszki i oregano

 

 

Przygotowanie:


To włoskie danie. Babcia nauczyła je robić mamę, a mama nauczyła mnie. Weź rondel, rozgnieć czosnek w wyciskarce. Poproś mamę lub tatę, żeby pokroili cebulę... cebula szczypie w oczy, więc lepiej jeśli mama ją pokroi. Posiekaj drobno – dobra robota, mamo. Cebula sprawia, że płaczę.
Ponieważ to danie na gorąco, poproś któregoś z rodziców, aby włączył kuchenkę i ci pomógł. Do rondla wlej oliwę z oliwek i rozprowadź ją dookoła. Możesz dorzucić też trochę masła. Dodaj czosnek i wymieszaj, nada daniu wspaniały smak. Dodaj cebulę... odwróć głowę, to nie będzie cię szczypać w oczy, wymieszaj i smaż, aż będzie miękka. Dodaj dwie puszki pomidorów, a potem mielone mięso. Pachnie świetnie, to znaczy, że wszystko idzie dobrze. Wymieszaj pomidory z mięsem. Wołowina świetnie pasuje do pomidorów. Opłucz pietruszkę, jeśli chcesz, możesz dodać różne zioła, na przykład oregano.
Strzepnij nadmiar wody z ziół i poproś mamę, aby je posiekała. Powiedz mamie, żeby uważała na palce... i posiekała drobno. Moja mama jest dobra w siekaniu. Gotuj sos na wolnym ogniu przez pół godziny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.