Adam Chrząstowski

Spaghetti aglio olio peperoncino


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 27662

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg spaghetti agnesi

2 ząbki czosnku

3 świeże papryczki chili

100 ml oliwy z oliwek extra virgin

sól

100 g parmezan w kawałku

 

 

Przygotowanie:


Makaron ugotuj al dente, w dużej ilości osolonej wody. Posiekaj drobno czosnek i papryczki. W rondlu lekko rozgrzej oliwę i obsmaż w niej (bez karmelizacji) papryczkę, następnie dodaj czosnek i obsmaż 3 sekundy. Natychmiast dodaj odcedzony wcześniej makaron i całość smażąc wymieszaj. Przypraw niewielką ilością soli. Przełóż makaron do dużej miski i zetrzyj na niego parmezan.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.