Mark  Bittman

Sosy z majonezem


Przepis z programu Minimalista (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sosy z majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Oto kilka pomysłów, które można modyfikować. Dzięki nim kupny majonez będzie smaczniejszy i lepiej dopasuje się do waszych potraw.



Majonez czosnkowy (aioli): Można użyć bardzo dużo czosnku lub niewiele (najlepiej zacząć od 1 łyżeczki), ale musi on być bardzo drobno zmielony.



Majonez z chili: Użyć sproszkowane, łagodne chili (co najmniej łyżeczkę) np. ancho, lub ostrzejszą odmianę. Można też posiekać chipotle z puszki i dodać trochę sosu adobo. Można też dodać curry w proszku (ok. 1 łyżki stołowej).



Majonez paprykowy: Na początek można dodać 2 łyżki posiekanej opieczonej czerwonej papryki (lub pimientos z puszki albo piquillos z puszki). Eksperymentować z różnymi rodzajami papryki.



Majonez ziołowy: Posiekać gałązkę estragonu, kilka gałązek rzeżuchy lub rukoli, trochę szczypiorku i natkę pietruszki. Można też dodać bazylię, trybulkę i koper.



Majonez musztardowy: Wymieszać z majonezem łyżkę stołową musztardy Dijon lub musztardy z ziarnami gorczycy. Pyszne.



Co jeszcze można zrobić? Dodać wasabi lub sos sojowy do smaku. Szczyptę szafranu: poczekać kilka minut, aż sie rozpuści i wymieszać. Kilka łyżeczek posiekanych korniszonów - powstanie sos tatarski. Tabasco lub inny ostry sos. Siekane orzechy. Ja lubię migdały, ale orzeszki ziemne też są dobre, szczególnie z sosem sojowym. Starta skórka cytrynowa, rzodkiewka, imbir, kapary, sardele, oliwki... mogą też być trufle, jak macie pod ręką. Tych nowych sosów możecie używać z niezliczoną ilością potraw, zaczynając na przykład od grilowanego tuńczyka na zimno. (hmm, mogłem nie zdradzać tego sekretu).



© Mark Bittman



powrót

Podobne przepisy

Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.