Agnieszka Kręglicka

Sos żurawinowo-pomarańczowy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sos żurawinowo-pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki żurawin

1 pomarańcza

sok pomarańczowy (może być z kartonu)

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Żurawiny zalać sokiem pomarańczowym, tak by były przykryte. Gotować, aż owoce popękają i puszczą sok. Żurawiny odcedzić, sok zachować. Przez sito przetrzeć owoce, dodać do soku przetarty miąższ. Gdy sos gęstnieje dodać dużo cukru do smaku i resztę przypraw. Pomarańczę obrać usuwając całe albedo, wyciąć cząstki owocu bez skórek. Dodać do gęstego sosu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.