Roger Mooking

Sos z żółtych pomidorów


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos z żółtych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

1 duża szalotka

drobno pokrojona

3 posiekane ząbki czosnku

3 łodygi trawy cytrynowej

rozgniecione

dolne i górne kawałki odłożone do dania z lucjanem

½ szklanki białego wina

5 ½ szklanek pokrojonych żółtych pomidorów

skórka 1 cytryny

sól

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i łodygi trawy cytrynowej.
Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok. 1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.